Houbová omáčka
Suroviny
800 g hovězího masa,
miska nakrájených hub,
250 ml smetany 33%,
3 PL zakysané smetany,
2 PL octa,
2 PL hladké mouky,
2 PL másla,
10 kuliček nového koření,
15 kuliček celého pepře,
5 bobkových listů,
4 stroužky česneku,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Maso si dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, česnek a uvaříme si vývar.
Houby si očistíme, nakrájíme, propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme 1 litrem vývaru, přidáme sůl, ocet a vaříme 15 minut.
V rendlíku si mezitím uděláme z másla a mouky tmavě růžovou jíšku a za stálého míchání do ní přidáváme 0,5 litru vývaru.
Následně přidáme smetanu, zakysanou smetanu, rozmícháme a přilijeme k houbám.
Omáčku ještě provaříme a případně dochutíme solí pepřem a cukrem.
Omáčku můžeme podávat s kouskem vařeného hovězího masa, ale i bez něj.