Houbová omáčka

houbovka 1 scaled

Suroviny

800 g hovězího masa,

miska nakrájených hub,

250 ml smetany 33%,

3 PL zakysané smetany,

2 PL octa,

2 PL hladké mouky,

2 PL másla,

10 kuliček nového koření,

15 kuliček celého pepře,

5 bobkových listů,

4 stroužky česneku,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Maso si dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, česnek a uvaříme si vývar.

Houby si očistíme, nakrájíme, propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme 1 litrem vývaru, přidáme sůl, ocet a vaříme 15 minut.

V rendlíku si mezitím uděláme z másla a mouky tmavě růžovou jíšku a za stálého míchání do ní přidáváme 0,5 litru vývaru.

Následně přidáme smetanu, zakysanou smetanu, rozmícháme a přilijeme k houbám.

Omáčku ještě provaříme a případně dochutíme solí pepřem a cukrem.

Omáčku můžeme podávat s kouskem vařeného hovězího masa, ale i bez něj.