Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

hovezi vyvar3 j24 scaled

Suroviny

Játrové knedlíčky

100 g vepřových nebo hovězích jater,

100 g strouhanky,

2 PL smetany,

2 stroužky česneku,

2 PL sušené majoránky,

špetka muškátového oříšku,

hrst sekané petrželky,

sůl,

pepř.

Hovězí vývar

1,5 kg masitých hovězích žeber,

1 PL sádla,

1 cibule (i s poslední slupkou),

120 g celeru,

180 g mrkve,

120 g petržele,

8 kuliček nového koření,

10 kuliček černého pepře,

3 bobkové listy,

4 stroužky česneku,

listovou petrželku,

½ čajové lžičky soli.

Postup přípravy

Játra očistíme a nameleme společně s česnekem.

Přidáme všechny ostatní ingredience, zamícháme a necháme 30 minut odpočinout.

Ze směsi tvoříme mokrýma rukama knedlíčky, které pak uvaříme ve vroucí osolené vodě.

Pokud bude těsto příliš řídké, tak dohustíme strouhankou dle potřeby.

Ve větším hrnci rozpálíme sádlo a na něm zarestujeme ze všech stran hovězí žebra.

Přidáme polovinu na větší kusy nakrájené, očištěné kořenové zeleniny, cibuli rozkrojenou na polovinu a také zarestujeme.

Vše zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.

Když se začne tvořit na povrchu pěna, tak var snížíme, aby vývar jen zlehka probublával a pěnu lžící odebereme.

Přidáme koření, česnek, dva stonky petrželky, osolíme a vaříme odkryté 4-5 hodin.

Mezitím nakrájíme zbytek očištěné kořenové zeleniny na drobné kostičky.

Vývar scedíme a kostičky zeleniny povaříme na skus.

Přidáme na kostičky nakrájené, vařené hovězí maso z žeber.

Na talíři přidáme do vývaru uvařené domácí nudle, játrové knedlíčky a posypeme čerstvou nasekanou petrželkou.