Italské rizoto

08f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 60 minut

300 g rýže na italské rizoto (Carnaroli,Vialone Nano, Arborio), 60 ml olivového oleje, 60 ml bílého vína, 50 g másla, 50 g cibule (šalotky), 1,5 litru zeleninového vývaru, sůl, černý pepř, máslo a parmazán na dohotovení

Postup přípravy

Jeden z klasických pokrmů světové kuchyně stojí určitě za pokus. Italské rizoto může mít mnoho různých proměn. Vždy je ale šťavnaté, krémovité a velmi vydatné.

Zeleninový vývar převařte, aby byl při přípravě rizota horký. V kastrolu či rendlíku rozehřejte olej a v něm zprudka osmahněte jemně nakrájenou cibuli (šalotku). Když zesklovatí, přidejte rýži a na trochu mírnější plotně ji s cibulí také trochu osmahněte. Pak přilijte víno a za stálého míchání nechte všechnu tekutinu z nádoby odvařit. V tom okamžiku přilijte do rýže asi 200 ml vývaru. Vše pozvolna vařte a míchejte a průběžně přilévejte vývar vždy, když se skoro všechna tekutina odpaří a navaří do rýže. To trvá s ohledem na kvalitu rýže asi 15–20 minut. Když je rýže na skousnutí křehká (téměř měkká), přidejte trochu vývaru, nastrouhaný sýr a syrové máslo. Vše důkladně na mírném teple promíchejte, aby vznikla krémová směs rizota. Poté nechte pod poklicí dvě nebo tři minuty odležet a následně podávejte lehce pomleté pepřem.

Přidáním šafránu do vývaru připravíte rizoto šafránové. Populární je houbové rizoto. Pokud ho doplníte kouskem ryby nebo krevetami, měl by být použit rybí vývar, a tak podobně.