Jehněčí podle Dobromily
Suroviny
Suroviny:
1 kg jehněčí kýty, 100 g slaniny nebo špeku, 2 hlavy
česneku, rozmarýn, tymián, jalovčinky, 100 g másla, 350 g kořenové zeleniny,
100 g cibule, 150 ml bílého vína, 30 g rajčatového protlaku, sůl, petrželová
nať
Na 4 porce: příprava 3 hodiny
Postup přípravy
Jehněčí kýtu protkněte tenkými plátky česneku a snítkami
bylinek, vemněte do ní sůl, přelijte ji rozpuštěným máslem a takto připravenou
nechte do druhého dne v lednici, nejlépe zabalenou do alobalu.
Kořenovou zeleninu a cibuli drobně nakrájejte, vložte do pekáče s kousky
česneku, bylinami, jalovčinkami a vše podlijte vínem. Pak přidejte jehněčí kýtu
a vše včetně alobalového obalu pečte velmi zvolna (podle velikosti) asi dvě
hodiny, až je maso uvnitř měkké. To nejsnáze poznáte vpichem jehlice nebo
vidlice. Pokud je horká po vyjmutí i u středu a z masa nevytéká růžová šťáva,
je vaše dílo připraveno k dokončení. Sejměte alobal a dopékejte krátce při
teplotě 190 °C asi 15–20 minut. Přitom maso přelévejte máslem z výpeku.
Podávejte plátky masa se zeleninou a opečenými stroužky
česneku bohatě sypané bylinkami.