Jihočeská kulajda se ztraceným vejcem
Suroviny
2 hrsti sušených hub,
3 PL másla,
2 PL hladké mouky,
1 l vody, 3 PL octa,
4 větší brambory,
250 ml smetany 33%,
2 ČL cukru,
svazek čerstvého kopru,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Sušené houby dvě hodiny předem na-močíme do studené vody a dáme stranou.
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme mouku do světle růžové barvy.
Za stálého míchání přilijeme vodu a jíšku pořádně rozmícháme.
Přilijeme polovinu vody z hub a ocet, přidáme oloupané a na větší kostičky pokrájené brambory, osolíme, opepříme a necháme vařit.
Když jsou brambory téměř měkké, přidáme houby již zbavené vody, přilijeme smetanu, zamícháme, ochutnáme, případně dochutíme solí a cukrem a 5 minut povaříme.
Po 5 minutách sundáme z plotýnky a přidáme nadrobno nasekaný kopr.
Servírujeme na talíř, přidáme ztracené vejce a dozdobíme koprem.