Koprovka s hovězím masem a ztraceným vajíčkem

koprovka1 scaled

Suroviny

800 g hovězího zadního

1 petržel

2 mrkev

100 g celeru

6 kuliček nového koření

3 bobkové listy

sůl

cukr

kopr (obereme zhruba tři hrstě a stonky tak necháme)

250 ml smetany 33%

200 ml zakysané smetany

2 PL hladké mouky

3 PL octa

2 PL másla
1 PL hladké mouky.

Ztracené vejce

1 čerstvé vejce

1 PL octa

špetka soli

Postup přípravy

Maso dáme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření, stonky z kopru zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.

Když se vývar začne vařit, snížíme teplotu, aby jen zlehka probublával a necháme odklopený vařit, až bude maso měkké (zhruba 2 hodinky).

Mezitím na másle zpěníme mouku a uděláme světlou jíšku.

Maso vyndáme z vývaru a opatrně přecedíme přes jemné síto.

Asi 1 litrem vývaru za stálého míchání zalijeme jíšku, přidáme ocet dle chuti, osolíme, přivedeme k varu a 10 minut provaříme.

Nyní přidáme smetanu, zakysanou smetanu a chvilku provaříme.

Ochutnáme, případně dosolíme anebo dosladíme cukrem (ocet už nepřidáváme, aby se omáčka nesrazila).

Nakonec přidáme čerstvě nasekaný kopr a na plátky nakrájené maso.