Králík se škvarkovými šťouchačkami

kralik

Suroviny

Suroviny:

celý králík, 140 g slaniny, 150 g cibule, 40 g česneku, kmín, sůl

Na šťouchačky se škvarky: 1 kg vařených brambor, 200 ml mléka, 120 g cibule, 60 g sádla, 200 g škvarků, petrželová nať, sůl, drcený kmín

Pro 6 osob: příprava 120 minut

 

Postup přípravy

Králíka osolte a okmínujte, pokryjte slaninou a pečte na cibuli a česneku nejprve velmi zvolna při cca 120 °C pod pokličkou a až nakonec ho dopékejte odkrytého při vyšší teplotě (180 °C). Výpek osmahněte dozlatova, odvařte vodou nebo vývarem a podlévejte s ním pečínku.

Na sádle nechte zesklovatět cibulku, přidejte k ní posekané škvarky a vše dozlatova opékejte. Zalijte mlékem, důkladně osolte, dejte drcený kmín, posekanou petrželovou nať a přimíchejte nahrubo nastrouhané brambory. Takto upravené škvarky podávejte s pečení. Případně do nich můžete pokrájet i slaninu z pečeného králíka.