Krém z cukety a rajčat

cuketa raj

Suroviny

500 g rajčat,

500 g cukety,

1 cibule,

100 g slaniny,

1 zakysaná smetana,

1 smetana 33%,

1 PL šťávy z citronu,

sůl,

pepř,

100 g másla,

cukr podle chuti.

Postup přípravy

Slaninu pokrájíme na kostičky a dáme zarestovat do hrnce.

Orestovanou slaninu vyndáme z hrnce, dáme stranou a na tuk ze slaniny dáme restovat nahrubo nakrájenou cibuli.

Když máme cibuli zarestovanou, přidáme na větší kostky pokrájenou cuketu, rajčata nakrájená na čtvrtky, zakápneme citronem a za

občasného míchání vaříme odkryté 10 minut.

Po 10 minutách zalijeme 500 ml vody, osolíme, opepříme, zamícháme a vaříme dalších 10 minut již přiklopené.

Když máme zeleninu měkkou, polévku důkladně rozmixujeme a znovu přivedeme k varu.

Přidáme smetanu, zakysanou smetanu a důkladně rozšleháme metličkou.

Nakonec dochutíme solí, případně cukrem a metličkou zašleháme do polévky změklé máslo na zjemnění.

Na talíř vždy před podáváním položíme orestovanou slaninu a teprve pak polévku.