Letní koláč s kefírem
Suroviny
Recept od Petry Lutovské z Českých Budějovic
na jeden plech nebo pekáč | příprava: cca 75 minut
kefír nebo podmáslí 300 ml, měkký tvaroh 250 g, vejce 2 kusy, cukr krupice 120–150 g, máslo 100 g, jemné ovesné vločky 100 g, polohrubá mouka 200 g, lžička koření do perníku, lžička jedlé sody, lžíce kakaového prášku, trochu soli, čerstvé ovoce 400–500 g
Postup přípravy
V hlubší míse našlehejte tvaroh, kefír, vejce, cukr a rozpuštěné
máslo se špetkou soli do hladka. V jiné míse důkladně promíchejte prosátou mouku, jemně posekané ovesné vločky, perníkové koření, sodu a kakaový prášek.
Obě směsi pak pečlivě promíchejte a vzniklou hmotu vlijte do vymaštěného pekáče nebo na plech.
Na povrch rozsypte čerstvé omyté, případně i pokrájené ovoce
a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 170–180 stupňů. Přibližně za 45 minut bude koláč upečený. Díky tvarohu a ovesným vločkám, máslu a ovoci bude tento koláč hutný, ale i vláčný a svěží
zároveň.
Také můžete ovoce zlehka vmíchat do těsta a „buchtu“ upéci
ve formě na bábovku nebo jiného tvaru.