Moravský vrabec se špenátem

spenat vrabec scaled

Suroviny

1 kg vepřové plece nebo krkovice,

2 cibule,

5 stroužků česneku,

1 ČL drceného kmínu,

sůl,

pepř.

Na špenát

400 g baby špenátu,

3 stroužky česneku,

1 cibule,

1 PL sádla,

sůl,

pepř,

špetka muškátového oříšku.

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme na měsíčky a dáme ji do pekáče.

Maso nakrájíme na větší kostky a dáme do misky.

Přidáme kmín, nadrcený česnek, osolíme, opepříme a důkladně vše promícháme.

Maso rozendáme na cibuli, přiklopíme a dáme péct do trouby na 160 °C 90 minut.

Následně pekáč odklopíme, promícháme a ještě dopečeme na 200 °C 30 minut.

Hotové maso vyjmeme z pekáče, cibuli i s výpekem přendáme do rendlíku a zredukujeme tak, aby se nám cibule začala restovat.

Když se cibule restuje, zaprášíme moukou a zarestujeme i tu.

Nakonec přilijeme trochu vody a za stálého míchání provaříme do zhoustnutí.

Hotovou omáčkou přelijeme maso a promícháme.

Cibuli nakrájenou na kostičky a česnek na plátky orestujeme na sádle.

Přidáme očištěný baby špenát, osolíme, opeříme, zastrouhneme muškátovým oříškem, zamícháme a necháme 3 minuty zavadnout.

Kdo nemá rád kusy špenátu, tak si může hotový špenát rozmixovat a třeba zahustit vajíčkem, které do špenátu vyklepneme a ještě společně pár minut provaříme.