Panenka s houbovou omáčkou

panenka s houbovou jed scaled

Suroviny

1 panenka cca 600 g

2 PL oleje

150 ml bílého vína

20 g sušených hub

150 ml smetany 33%

špetka mletého kmínu

větvička rozmarýnu

2 snítky tymiánu

3 lístky šalvěje

1 ČL másla

sůl

pepř

Postup přípravy

Namočíme houby na 30 minut.

Panenku očistíme, vytvoříme 2 rovnoměrné válečky (palec a špičku necháme na medailonky).

Každý váleček osušíme, vmasírujeme do něj olej a sůl.

Dáme panenku na rozpálenou pánev a necháme z každé strany 70 vteřin zatáhnout.

Po té opečeme ještě obě čela, každé 30 vteřin a dáme do předehřáté trouby na 10 minut.

Pokud máte sondu, můžete panenku udělat na 61–64 °C v jádře.

Panenku vyndáme z trouby, necháme 6 minut odpočinout, před podáváním ji nakrájíme na plátky.

Na pánev, kde jsme dělali panenku, nalijeme víno, přidáme 100 ml vody z hub, pokrájené houby, bylinky, špetku drceného kmínu, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni 10 minut.

Následně přidáme smetanu a ještě provaříme do zhoustnutí dalších 10 minut.

Nakonec vmícháme lžičku másla a případně dochutíme.