Panenka s houbovou omáčkou
Suroviny
1 panenka cca 600 g
2 PL oleje
150 ml bílého vína
20 g sušených hub
150 ml smetany 33%
špetka mletého kmínu
větvička rozmarýnu
2 snítky tymiánu
3 lístky šalvěje
1 ČL másla
sůl
pepř
Postup přípravy
Namočíme houby na 30 minut.
Panenku očistíme, vytvoříme 2 rovnoměrné válečky (palec a špičku necháme na medailonky).
Každý váleček osušíme, vmasírujeme do něj olej a sůl.
Dáme panenku na rozpálenou pánev a necháme z každé strany 70 vteřin zatáhnout.
Po té opečeme ještě obě čela, každé 30 vteřin a dáme do předehřáté trouby na 10 minut.
Pokud máte sondu, můžete panenku udělat na 61–64 °C v jádře.
Panenku vyndáme z trouby, necháme 6 minut odpočinout, před podáváním ji nakrájíme na plátky.
Na pánev, kde jsme dělali panenku, nalijeme víno, přidáme 100 ml vody z hub, pokrájené houby, bylinky, špetku drceného kmínu, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni 10 minut.
Následně přidáme smetanu a ještě provaříme do zhoustnutí dalších 10 minut.
Nakonec vmícháme lžičku másla a případně dochutíme.