Panenka s povidlovou omáčkou, americké brambory

panenka scaled

Suroviny

1 panenka,

1 PL rostlinného oleje,

2 dcl Portského vína,

3 PL povidel,

1 PL másla,

1 hvězdička badyánu,

sůl,

pepř.

Americké brambory v troubě
300 g menších brambor,

sůl,

pepř,

olej.

Postup přípravy

Předehřejeme troubu na 160°C.

Panenku očistíme a vytvoříme 2 rovnoměrné válečky.

Válečky osušíme papírovou utěrkou a ze všech stran do nich vmasírujeme olej a sůl.

Po nasolení dáme panenku na rozpálenou pánev a opékáme z každé strany 70 vteřin, následně po opečení dáme do předehřáté trouby na 10 minut.

Na pánvi zalijeme panenku Portským vínem, osolíme, přidáme povidla, badyán, hřebíček, zamícháme a zvolna povaříme.

Vypneme sporák a do omáčky zašleháme máslo.

Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce, rozkrojíme podélně na poloviny nebo čtvrtky, dáme na plech, pokapeme olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C dozlatova.

Po vyjmutí osolíme a opepříme.