Rajčatová polévka s dýní

rajcatova polevka s dyni

Suroviny

300 g zralých rajčat, 150 g cukety, 150 g dýně (Hokajdó), 60 g cibule, 70 g celeru, olej, 500 ml zeleninového vývaru, sůl, libeček, petrželová nať, ocet, 100 ml smetany

Postup přípravy

Rajčata zlehka nařízněte na straně proti stopce do kříže a vnořte na chvíli do vroucí vody. Po vyjmutí je oloupejte, rozřízněte na polovinu a zbavte jadérek. Čistou dužinu rajčat nakrájejte. Na oleji opékejte nejprve nakrájenou cibuli,  když změkne, přidejte jemně nastrouhaný celer a nechte jej opéci, aby zavoněl. Potom přidejte dusit pokrájená rajčata, kousky cukety a dýně. Po změknutí zalijte zeleninovým vývarem a vše zvolna vařte, až se zelenina zčásti rozvaří a tím i zahustí. Na závěr přidejte do polévky trochu octa, nasekaný libeček a nať petržele. Hotovou polévku zjemněte smetanou. Můžete také část dýně i cukety krátce opéci a vložit do polévky na konec na ozdobení. Polévku lze podávat jak teplou, tak i studenou.