Rolovaný králičí hřbet

20f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 90 minut 

 

900 g králičího hřbetu, 100 g
slaniny nebo šunky, sůl, pepř,
svazek bylinek, 30 g česneku,
100 g cibule, 40 ml oleje,
50 g másla
 

Postup přípravy

Jemné králičí maso je velmi oblíbené zvláště ve Španělsku. Upravuje se na nejrůznější
způsoby a velmi elegantní je roláda, podávaná jak teplá, tak i studená. 

Králičí hřbet šetrně vykostěte. Kosti dejte zvolna vařit do osolené vody. Čisté maso rozřízněte
do plátu, osolte, opepřete a potřete prolisovaným nebo třeným česnekem. Pak vše
posypejte směsí nasekaných bylinek. V nich by neměla chybět šalvěj, petrželová nať
a rozmarýn, případně i bazalka, libeček a další. Nakonec poklaďte plát slaninou a pečlivě
ho srolujte. Váleček pak pevně obalte alobalem, na koncích stáhněte a takto upravenou
roládu zvolna vařte ve vývaru z kostí. 

Mezitím na oleji opékejte drobně nakrájenou cibuli tak dlouho, až zezlátne. Zalijte ji trochou
vývaru a zvolna duste, aby se téměř rozvařila. Nakonec do ní přidejte syrové máslo.
Zhruba po hodině bude roláda vařená. Ve studené vodě ji krátce ochlaďte, vybalte z fólie
a krájejte na stejnoměrné plátky. 

Podávejte ji s cibulovou omáčkou, opečenými bramborami a další zeleninou.