Slovácké laty s povidly a mákem

laty j24 scaled

Suroviny

1 kg brambor,

200 g polohrubé mouky,

4 PL másla,

sůl,

mletý mák,

povidla.

Postup přípravy

Brambory dáme vařit ve slupce do osolené vody a poté necháme vychladit, nejlépe přes noc.

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, zlehka osolíme a vypracujeme těsto.

Z těsta vytvoříme váleček, a ten rozdělíme na 12 dílů, z nichž postupně vyválíme co nejtenčí placky, které postupně na sucho opékáme na rozpálené pánvi z obou stran.

Ještě teplé laty potřeme rozpuštěným máslem.

Na talíři je pak natřeme povidly, posypeme mákem a zarolujeme.

Laty nemusíte dělat jen sladké, ale skvělé jsou i jako příloha třeba ke kachně se zelím, nebo guláši.