Smažená krkovice s lehkým bramborovým salátem
Suroviny
Smažená krkovice
800g krkovice (4 hezké plátky)
4 vejce
200g hladké mouky
3 PL mléka
3 suché rohlíky
sůl
pepř
500g sádla
Lehký salát
600g brambor uvařených ve slupce
1 Naložená červená cibule i s nálevem
4 kyselé okurky okurky
2 hrstě sekané petrželky
Sůl
Pepř
Nálev na cibuli
200 ml vinného octa
3PL cukru
100 ml vody
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1/2 ČL soli
Postup přípravy
Plátky rozklepeme na zhruba 1cm, poté nasolíme a napepříme z obou stran.
Připravíme si tři talíře nebo misky.
Do prvního talíře nasypeme mouku.
Do druhého talíře vyklepneme vajíčka, která osolíme, přidáme do nich mléko a rozkvedláme.
Do třetího talíře nasypeme strouhanku, kterou si nameleme nebo namixujeme ze suchých rohlíků.
Nejprve obalíme plátek v mouce, pak ve vajíčku a ve strouhance a ihned smažíme na sádle rozpáleném na střední teplotu 5 až 7 minut z každé strany.
Při smažení jemně pohupujeme pánví, aby se sádlo dostalo i na horní stranu řízku.
Nakonec dáme řízky okapat na krajíčky starého chleba nebo papírovou utěrku.
Brambory si oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a dáme do misky.
Přidáme kyselé okurky nakrájené na půlkolečka, naloženou červenou cibuli (recept níže), tak 2 dcl nálevu z cibule, nasekanou petrželku, osolíme opepříme a necháme v chladu odpočinout ideálně do druhého dne.
Do rendlíku si dáme všechny suroviny na nálev, přivedeme k varu a 5 minut provaříme.
Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a dáme si ji do horkého nálevu minimálně do druhého dne naležet.