Smažené žampiony, brambory s máslem a tatarka

smaen ampiony scaled

Suroviny

Smažené žampiony

800 g žampionů,

strouhanka ze 3 rohlíků,

3 vajíčka,

hladká mouka, 1 dcl mléka,

sůl,

olej na smažení.

Tatarka

150 g majonézy,

3 kyselé okurky,

hrst nasekané petrželky,

½ cibule,

pepř.

Brambory s máslem

800 g brambor,

100 g másla,

sůl.

Postup přípravy

Žampiony očistíme, oloupeme, zbavíme nožiček, větší kusy rozkrojíme na polovinu nebo na čtvrtky.

Připravíme tři talíře nebo misky.

Do prvního talíře nasypeme mouku.

Do druhého talíře vyklepneme vajíčka, která osolíme, přidáme mléko a rozkvedláme.

Do třetího talíře nasypeme strouhanku, kterou nameleme ze suchých rohlíků.

Žampiony obalujeme v mouce, vajíčku, strouhance a následně smažíme ve větší vrstvě oleje dozlatova z obou stran.

Majonézu dáme do misky, přidáme petrželku, najemno nastrouhané okurky, najemno nakrájenou cibuli, opepříme a vše důkladně promícháme.

Brambory oloupeme, umyjeme ve vlažné vodě, rozkrájíme na stejně velké kusy a uvaříme doměkka ve slané vodě.

Když máme brambory měkké, slijeme vodu, necháme v hrnci a přidáme máslo.

Hrnec přiklopíme pokličkou, kterou oběma rukama přimáčkneme a brambory hezky protřepeme.