Šoulet s pečeným bůčkem

soulet bucek 2 scaled

Suroviny

250 g krup,

250 g hrachu,

1,2 kg bůčku s kostí,

2 ČL drceného kmínu,

1 cibule,

5 stroužků česneku,

1 PL sádla,

hrst sušené majoránky,

sůl,

pepř

Postup přípravy

Hrách a kroupy namočíme na 12 hodin do studené vody.

Následně uvaříme do měkka.

Hrách i kroupy pak scedíme, ale 200 ml vývaru z hrachu si ponecháme stranou.

Bůček důkladně osolíme, opepříme, posypeme kmínem, dáme do pekáčku kůží nahoru a podlijeme vodou tak na 2 cm.

Přiklopíme a pečeme v troubě na 160 °C zhruba 90 minut.

Následně odklopíme a ještě 45 minut dopečeme na 200 °C.

Průběžně přelíváme bůček výpekem.

Mezitím co se nám bůček peče, si na sádle orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova, přidáme majoránku, nadrcený česnek, zbytek drceného kmínu, hrách, kroupy, vývar z hrachu a pár minut provaříme.

Hotový bůček z pekáče vyndáme.

Do pekáče nasypeme směs hrachu a krup, kterou důkladně promícháme s výpekem z bůčku.

Bůček přidáme na vrch směsi a vše ještě 10- 15 minut zapečeme v troubě.

K šouletu se kromě bůčku skvěle hodí i pečené kuřátko, husička nebo kachna.