Valašský jarní salát
Suroviny
Suroviny:
250 g spařené pohanky, 150 g ledového salátu, 100 g kvalitní
klobásky, 50 g sladkých lusků, 50 g výhonků řeřichy, sůl, olej, ocet, med
Na 600 g salátu: příprava 30 minut
Postup přípravy
Pohanku nikdy dlouze nevařte, ztrácí tím totiž látku zvanou
rutin, která je blahodárná pro naše srdce a celý krevní oběh. Stačí ji spařit vroucí osolenou vodou a nechat pod poklicí
v teple 10–15 minut nabobtnat. Na čtvrt kila spařené pohanky vám stačí asi 60 g
suché lámanky a 200 ml vroucí vody. Mezitím si v misce ušlehejte z octa, medu,
soli a oleje ochucovací dresink a ten pak vmíchejte do spařené a ochladlé
pohanky. Touto směsí pak ochutíte po řádném prochlazení celý salát tvořený
výhonky, krátce spařenými lusky, křehkými salátovými listy a lístky a navrchu
ozdobený rozpečenými plátky klobásky.