Vepřová játra na víně

jatra scaled

Suroviny

600 g vepřových jater,

1 větší cibule,

100 g slaniny,

150 ml červeného vína,

1 PL sádla,

3 PL hladké mouky,

čerstvý nebo sušený tymián,

1 ČL drceného kmínu,

200 ml vody,

1 PL másla,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Játra důkladně očistíme, odblaníme, nakrájíme na nudličky, pečlivě osušíme kuchyňskou utěrkou, obalíme v mouce a dáme restovat na rozpálené sádlo (30 vteřin z každé strany).

Když jsou játra zarestovaná, tak je vyndáme, místo nich si dáme zarestovat slaninu a po chvilce i cibuli.

Orestovanou slaninu s cibulkou zalijeme červeným vínem, osolíme, opepříme, přidáme tymián drcený kmín a 15 minut provaříme.

Játra vrátíme do omáčky, přidáme 200ml vody a 10 minut provaříme.

Nakonec hrnec sundáme z plotny a vmícháme máslo.

Červené víno použijte takové, které sami rádi pijete nebo méně sladké portské.