Zelnice

zelnice

Suroviny

1 klobáska

100 g slaniny

1 PL sádla

1 PL hladké mouky

1,5 l vody

1 ČL mleté papriky

1 ČL drceného kmínu

1 PL rajčatového protlaku

Sůl

Pepř

Zakysaná smetana a petrželka na dokončení.

Postup přípravy

Klobásu si nakrájíme na kolečka a slaninu s cibulí na kostičky.

V hrnci si rozpálíme sádlo a dáme na něj restovat klobásu.

Když máme hezky zarestováno, tak klobásky vyndáme a na výpek dáme restovat slaninu a za chvilku na kostičky nakrájenou cibulku do zlatova.

Když je cibulka zlatavá, zaprášíme ji 1 PL mouky a zarestujeme do růžova.

Přidáme papriku, drcený kmín, rajčatový protlak a také zarestujeme.

Nyní zalijeme vodou, přidáme na větší kostky pokrájené brambory, bobkový list, nové koření, osolíme, opepříme a vaříme brambory do měkka.

Když jsou brambory měkké, tak přidáme zelí, z něhož jsme z lehka vymačkali vodu a pokrájeli na menší kusy.

Podle chuti můžeme přidat i vodu ze zelí, a vrátíme i klobásu.

Polévku ještě 10 minut povaříme.

Na talíři přidáme trochu zakysané smetany a sekané petrželky.