Vyberte si svoje Terno:
Kulinářská soutěž 2014
Bramborová omáčka s krajancem

Recept od Věry Kenšové ze Zlína - Zapomenutý recept z Valašska
pro 4 osoby | příprava: 60 minut
Suroviny na omáčku:
500 g vařených brambor, 60 g sádla, 70 g cibule, 100 ml mléka, 120 ml kysané smetany, sůl, drcený kmín, divoké koření, ocet a cukr, 30 g másla,
50 g křenu, 4 vejce, celerová nať
Postup:
Dopředu si uvařte brambory ve slupce a po ochladnutí je oloupejte.
Drobně nakrájenou cibuli opékejte spolu s drceným kmínem na sádle do změknutí, může i trochu nazlátnout.
Poté přidejte na jemno nastrouhané brambory a trochu je s cibulí a sádlem osmahněte, tedy opečte. Přidejte pomleté divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření). Následně vše zalijte mlékem, osolte a krátce vše poduste.
Tím vznikne bramborová omáčka, kterou na závěr ochuťte kysanou smetanou a trochou svařeného octa a cukru.
Do každé porce omáčky vložte vařená vejce. Přizdobte je strouhaným křenem zpěněným v másle a posekanou natí.
Zapečená čočka s vejci

Recept od pana Milana Kadlece z Tábora
pro 4 osoby | příprava: 60 minut
Suroviny:
450 g čočky, 1 pórek, 2 lžičky drceného koriandru, 1 lžička orientálního koření (kari), máslo na vymazání misek, lžíce bramborového škrobu, sůl, čerstvý mletý pepř, bylinky – petrželová nať, máta, koriandr, 6 vajec, případně plátky slaniny
Postup:
Čočku je dobré předem namočit (přes noc). Poté ji vařte spolu s pokrájeným pórkem a směsí koření. Během varu případně dolévejte vodu, ale ne příliš, aby na závěr veškerou tekutinu čočka nasála.
Nasekejte zelené bylinky a spolu se dvěma vejci, solí, čerstvě mletým pepřem a trochou škrobu je vmíchejte do uvařené čočky. Směs poté vložte do předem vymaštěné
nádoby. Do čočky udělejte lžící čtyři jamky, můžete je případně vyložit slaninou, a do každé zapusťte syrové vajíčko.
Vše zvolna pečte v troubě při cca 140 stupních asi 20 minut.
Popřípadě vejce zprvu zakryjte kousky alobalu, aby se příliš nevysušila. Na závěr můžete přidat teplotu a vše dopéci.
Zapečenou čočku podávejte se salátem nebo s kvašenou či sterilovanou zeleninou.
Povidlové taštičky

Recept od paní Blanky Cvrčkové ze Strakonic
Pro 4 osoby | příprava: 40 minut
Suroviny:
500 g vařených brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 40 g bramborového škrobu, 50 g másla, sůl, 150 g švestkových povidel, vejce na potření, moučkový cukr na posypání
Postup:
Vařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte k nim vejce, mouku, sůl, bramborový škrob a rozpuštěné máslo a vše rychle a důkladně promíchejte. Vzniklé těsto rozdělte na menší části, ty rozválejte na plát a rozřežte rádlem na stejnoměrné čtverce. Na každý dejte patřičnou část povidel a čtverec těsta přeložte protilehlými cípy k sobě. Lehce umáčkněte strany taštičky a vložte ji na plech s pečicím papírem.
Snažte se s těstem pracovat rychle, aby vám příliš nezřídlo. Taštičky potřete rozšlehaným vejcem a pečte je při teplotě 170 °C, až zrůžoví.
Mírně zchladlé povidlové taštičky pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte například s kysanou smetanou.
Boží milosti

Recept od Michaely Fiedlerové z Jindřichova Hradce
pro 4 osoby | příprava: 40 minut
Suroviny:
250 g celozrnné mouky, 30 g másla (jedna lžíce), 1 celé vejce, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, lžíce citronové pasty, lžička vanilkové pasty, špetka soli, sádlo na smažení, moučkový cukr a skořice
Postup:
Žloutky, vejce a rozpuštěné máslo nejprve šlehejte spolu s citronovou a vanilkovou pastou, rumem a solí do pěny. Poté postupně zapracujte mouku a vytvořte tak měkké pružné těsto. To nechte v chladu nejméně hodinu odpočinout. Těsto poté rozválejte na tenký plát a z něho rádlem tvořte trojúhelníky, obdélníky i jiné tvary. Ty na okrajích několikrát nařízněte nebo v nich malým vypichovátkem udělejte dírky. Připravené milosti nechte na pomoučeném vále krátce odpočinout a potom je smažte na sádle z obou stran do zlatova. Těsto se při smažení různě nafukuje a kroutí. Hotové nechte okapat na papírové utěrce a při podávání je cukrujte skořicovým cukrem.
Variace:
Citronovou a vanilkovou pastu můžete nahradit citronovou kůrou a šťávou, pravou vanilkou či vanilínovým cukrem. Místo tuzemského rumu můžete k zadělání použít víno. V tom případě použijte asi tři lžíce bílého vína a nedávejte do těsta citronovou pastu.
Brněnský drak

Recept od paní Martiny Chrenové z Brna
pro 4 osoby | příprava: 60 minut
Suroviny:
4 kotlety nebo řízky krkovice cca 600 g, 200 g cibule, 200 g paprik, 70 g rajčatového protlaku, 50 g sádla, 200 ml červeného vína, trochu cukru, sůl, medvědí sůl, cikánská směs koření (papriková), 40 g hladké mouky, směs Zlatá pečínka
Postup:
Nejprve si připravte náplň přibližně z poloviny cibule, papriky
a sádla. Na tuku opékejte drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na kostičky krájené papriky a nechte je trochu osmahnout. Případně přidejte i trochu čili papričky a dále asi polovinu rajčatového protlaku. Vše promíchejte, nakonec osolte a okořeňte cikánskou kořenicí směsí.
Řízky z krkovice nebo kotlety naklepejte, osolte česnekovou solí
(medvědí sůl) a rozdělte na ně připravenou náplň. Maso poté přeložte nebo zaviňte, protkněte jehlicí nebo špejlí a každou porci potom obalte ve směsi hladké mouky a Zlaté pečínky. Do pečicí nádoby dejte pokrájenou zbývající zeleninu. Závitky zprudka a krátce opečte ve zbylém sádle z obou stran. Opečené vložte do pekáče na zeleninu. Výpek v pánvi odvařte vínem, přidejte protlak, osolte, trochu ocukrujte a vzniklou omáčkou přelijte maso.
Brněnské draky pečte v troubě přibližně 30–40 minut při mírné
teplotě 140 stupňů. Podávejte je s rýží, bramborami i jinými přílohami.
Kuřecí placky s tvarůžky

Recept od paní Bronislavy Wittnerové z Olomouce
pro 4 osoby | příprava: 30 minut (naložení den předem)
Suroviny:
500 g kuřecí svaloviny, 100 g olomouckých tvarůžků, 100 g cibule, 2 vejce, 60 g bramborového škrobu, sůl, kořenicí směs Zlatá pečínka, sójová omáčka, směs bylinek, olej na pečení
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na stejnoměrné nudličky, cibuli nadrobno a tvarůžky na nudličky nebo je nahrubo nastrouhejte. Všechny suroviny pak důkladně promíchejte v marinádě, kterou připravíte z vajec, škrobu, sójové omáčky, posekaných bylinek a koření. Vzniklou směs nechte odležet v lednici nejlépe do druhého dne.
Ochucení placiček můžete podle libosti pozměnit dle vašich zvyklostí. Například přiostřit mletými chilli papričkami, přivonět muškátovým oříškem, thajským
kari či jiným orientálním kořením.
Ze směsi tvořte na pánvi s rozpáleným olejem placičky a pečte je z obou stran. Podávejte je s řezy čerstvé zeleniny s kysanou smetanou v housce nebo tradičně s bramborovou kaší či salátem. Pochutnáte si na nich i za studena.
Kolednická roláda s křepelčími vejci

Recept od Květuše Hildebrandtové ze Svatého Kopečku u Olomouce
pro 4 osoby | příprava: 120 minut
Suroviny:
400 g mletého kuřecího nebo krůtího masa, 1 dcl smetany na vaření, 2 lžíce bramborového škrobu, 100 g šunky, 1 paprika – kapie, 8 křepelčích vajec, 3 slepičí vejce, 30 g másla, bylinky – řeřicha, kudrnka, pažitka, směs koření na bylinkové máslo, sůl, plnotučná hořčice, sladká paprika
Postup:
Mleté maso osolte a ochuťte směsí na bylinkové máslo, přidejte smetanu a bramborový škrob. Hmotu důkladně propracujte, případně nechte v lednici několik hodin odležet.
Na másle zpěňte posekané čerstvé bylinky, přidejte na kousky krájenou šunku a na kostičky krájenou červenou papriku. Trochu vše osolte a do směsi vmíchejte syrová vejce a nechte je srazit.
Křepelčí vejce uvařte na tvrdo, poté je důkladně zchlaďte a opatrně oloupejte.
Malou část masové fáše oddělte a smíchejte ji s trochou sladké papriky.Na pevný alobal (můžete ho lehce potřít olejem) roztlačte připravenou zbývající masovou fáš do stejnoměrné vrstvy. Na ni rozložte pestrou směs vajec, šunky a bylinek. Do středu pak vmáčkněte směs s paprikou. Do ní vtlačte uvařená křepelčí vejce tak, aby na řezu rolády byla vejce uprostřed. Za pomoci alobalu pak stočte připravenou hmotu do tvaru válce, v jehož středu je červenavá směs s křepelčími vejci.
Svinutý alobal kolem rolády na obou krajích pevně stočte a konce vtlačte proti sobě do fáše. Tím se váš výrobek zpevní.
Roládu pečte podlitou vodou při 160 stupních 30–40 minut. Poté ji nechte mírně zchladnout a následně vybalte z alobalu. Krájejte ji na silnější řezy a podávejte ji teplou nebo studenou.
Játra na tymiánu

Recept od paní Heleny Rychlíkové z Boršíkova u Trh. Svinů
pro 4 osoby | příprava: 40 minut
Suroviny:
krůtí játra 600 g, cibule 70 g, kořenová zelenina 100 g, slanina 100 g, olej nebo sádlo na opečení, mleté divoké koření – čajová lžička, smetana 200 ml, sůl, čerstvý tymián
Postup:
Játra očistěte a nakrájejte na stejnoměrné kousky. Zprudka je
osmahněte na části tuku tak, aby se na povrchu opekla a šťáva uvnitř se zachovala. Opečená játra vložte do vhodné nádoby a nechte je dodělávat v troubě asi patnáct minut při teplotě max. 85 stupňů.
Na druhé části tuku opékejte nejprve drobně nakrájenou cibuli,
když začne zlátnout, přidejte nakrájenou slaninu a po jejím rozpečení pak jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vše ještě krátce opékejte, poté přidejte trochu vody nebo vývaru, trochu soli, mleté divoké koření a čerstvý tymián. Tuto směs pak krátce (5 minut) zaduste pod poklicí.
Na závěr přidejte k zelenině sladkou smetanu, povařte a vzniklou
omáčku přelijte přes opečená játra. Vše nechte ještě dalších 10 minut proležet v teple při 80 stupních. Poté podávejte. Omáčku můžete doplnit trochou plnotučné hořčice, kysanou smetanou či lehce okyselit citronovou šťávou.
Škvarkové pagáčky

Originální slané pečivo z Valašska - recept od Lenky Vernerové ze Zlína
délka přípravy 2–3 hodiny
Suroviny:
150 g hladké pšeničné mouky, 100 g pohankové mouky, lžička soli,
lžička cukru,půl lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, lžička octa, 1 lžíce vepřového sádla, 100 g pokrájených škvarků, 250 g zakysané smetany, 100 g másla, sůl, kmín a semínka na posypání, olej na plech
Postup:
Všechny suroviny, kromě másla, dejte do větší misky a důkladně promíchejte. Poté na vále rozválejte na placku, tu potřete rozpuštěným máslem. Těsto na několikrát přeložte a zabalte do mikrotenového sáčku a nechte alespoň hodinu, ale i delší dobu odpočinout v lednici.
Uzrálé těsto rozválejte, potřete máslem a přeložte na polovinu. Poté opět lehce rozválejte. Povrch plátu potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky, kořením
a hrubou solí. Poté těsto krájejte na kostičky či jiné tvary. Ty skládejte na plech s pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě při 170 stupních do zlatova. Podávejte se salátem nebo jako slané pečivo ke sklenici piva či vína.
Králík chuti zajíce

Recept od paní Vlasty Červíčkové z Otěvěku
pro 6 osob | příprava: úprava 2 hodiny (alt. 5 hodin)
Suroviny:
celý králík, 150 g uzené slaniny (špeku), 250 g kořenové zeleniny, 120 g cibule, 60 g sádla, 200 ml bílého vína, 200 g šípkové marmelády, 150 g kysané smetany, divoké koření, sůl
Postup:
Králíka naporcujte, osolte a každý kus pak podle možností protkněte proužky voňavé slaniny.
Na troše sádla a zbytku nakrájené slaniny osmahněte zprudka kořenovou zeleninu a cibuli. Když zelenina zavoní, přidejte divoké koření (jalovec, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián) a vše zalijte vínem. Vzhledem k závěrečnému mixování omáčky je vhodné použít mleté divoké koření nebo ho vložit k pečení v gázovém balíčku.
Na tento základ vložte špikovaného králíka a v troubě pod poklicí ho duste, až je jeho maso měkké a jde od kosti. Při nízké teplotě (95 °C), působící delší dobu (3–4 hodiny), bude maso šťavnatější a chutnější než při 140 °C po dobu cca 1 hodiny.
Na závěr rozmixujte rozpečenou zeleninu s trochou kysané smetany a dobrou šípkovou marmeládou. Porce králíka opečte krátce a intenzívně v troubě a neobyčejnou lahůdku neste na stůl.
Cviboch s povidly

Sladká rozkoš v klasickém stylu - recept od paní Zdeňky Poštulkové z Loštic
Základní těsto:
150 g hladké pšeničné mouky, 100 g jáhlové mouky, 150 g másla
2 žloutky, 100 g moučkového cukru, perníkové koření, 120 g povidel, 30 ml Tuzemáku
Tvarohová nádivka:
500 g tvarohu, 2 vejce, 150 g přírodního cukru, špetka soli, lžíce bramborového škrobu, vanilková a citronová pasta
Piškotová hmota:
3 vejce, 90 g krupicového cukru, 90 g polohrubé mouky
Postup:
Základní těsto vypracujte ze všech surovin podobně jako linecké těsto. Nechte jej odpočinout v lednici a následně rozválejte a vložte na tukem vymazaný plech. Na několika místech těsto propíchejte a předpečte horkým vzduchem v troubě při 160 stupních asi 15 minut.
Mírně zchladlé těsto potřete vrstvou švestkových povidel zředěných trochou Tuzemáku.
Následně rozetřete tvarohovou nádivku připravenou promícháním všech surovin.
Až docela nakonec připravte piškotovou hmotu. Nejprve ušlehejte z bílků pevný sníh a do něho vmíchejte postupně cukr. Když se rozpustí a hmota zahoustne, přidávejte postupně žloutky a polohrubou mouku. I tuto lehkou hmotu rozlijte a rozetřete na povrch tvarohu. Vzápětí pečte v předehřáté troubě 5 minut při teplotě 190 stupňů a následně dopékejte asi 15 minut při teplotě 170 stupňů. Vychladlý cviboch krájejte a podávejte s úsměvem.
Vánoční buchtičky s mákem

Recept od paní Evy Ornstové ze Skalice
Na 500 g mouky | příprava: 2–3 hodiny
Suroviny – na kynuté těsto:
500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 120 g másla, 100 g cukru,
2 vejce, 40 g droždí, 10 g soli
Suroviny – na makovou náplň:
150 g máku, 200 ml mléka, 70 g cukru, 20 g bramborového škrobu,
perníkové koření, 1 vejce na potěr
Postup:
Den dopředu namočte mák v mléce. Následující den ho pak vařte spolu s cukrem a perníkovým kořením zvolna alespoň 30 minut. Poté ho třete v třecí misce nebo rozmixujte. Makovou náplň nakonec doplňte vrchovatou lžící bramborového škrobu, aby v pečivu při pečení ztuhla.
Do teplého mléka zašlehejte droždí, trochu cukru a část mouky tak, aby vzniklo řidší těstíčko. To nechte přikryté vykynout.
V rozpuštěném másle šlehejte zbylý cukr spolu s celým vejcem a jedním žloutkem. Vše poté vmíchejte do vykynutého kvásku, přidejte sůl, cukr a postupně zapracujte do těsta zbývající mouku. Těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny nádoby a vytvoří měkkou stejnorodou hmotu. Těsto poté pomoučněte, zakryjte a nechte kynout.
Vykynuté těsto pak opět prohněťte a hned potom rozdělujte na stejnoměrné části, ty na vále rozválejte na tenký, podlouhlý plát. Do něho vložte makovou náplň a sviňte těsto do tvaru malého závinu. Ten pak několikrát překrojte plastovou kartou a vzniklé buchtičky skládejte do máslem vymaštěného pekáče.
Povrch buchtiček potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem. Nechte ještě zvolna vykynout a pak vložte do trouby předem vyhřáté na 170 °C. Pečte je podle velikosti asi 35 minut.