Krkonošské kyselo

40 krkonosske kyselo

Suroviny

Postup přípravy

Suroviny:

150 g chlebového kvasu, 100 g vařených brambor, 100 g
kořenové zeleniny, 4 vejce, 40 g másla, 70 g cibule, 40 g sušených hub, 60 g sádla, sůl, drcený kmín, celerová nať

 
Na 4 porce: příprava 30 minut
 
Pokud máte k dispozici živý chlebový kvas, doplňte ho
vlažnou vodou, vmíchejte do něho žitnou chlebovou mouku a nechte rozkvasit.
Případně použijte kupovaný suchý kvas a postupujte podle návodu. V hrnci
nejprve osmahněte na sádle kořenovou zeleninu, zalijte ji trochou vody a
přidejte předem namočené sušené houby. Vše osolte, okmínujte a krátce vařte, až
zelenina a houby změknou. Nakonec do polévky vmíchejte připravený kvas a vše
přiveďte k varu. Jen krátce povařte a při podávání doplňte opečenými
bramborami, vejci míchanými na másle a cibulí s celerovou natí.
Receptů na kyselo je celá řada včetně zjemnění smetanou a
doplnění masem.