Vyberte si svoje Terno:
Polévky
Rajčatová polévka s dýní

Suroviny:
300 g zralých rajčat, 150 g cukety, 150 g dýně (Hokajdó), 60 g cibule, 70 g celeru, olej, 500 ml zeleninového vývaru, sůl, libeček, petrželová nať, ocet, 100 ml smetany
Postup:
Rajčata zlehka nařízněte na straně proti stopce do kříže a vnořte na chvíli do vroucí vody. Po vyjmutí je oloupejte, rozřízněte na polovinu a zbavte jadérek. Čistou dužinu rajčat nakrájejte. Na oleji opékejte nejprve nakrájenou cibuli, když změkne, přidejte jemně nastrouhaný celer a nechte jej opéci, aby zavoněl. Potom přidejte dusit pokrájená rajčata, kousky cukety a dýně. Po změknutí zalijte zeleninovým vývarem a vše zvolna vařte, až se zelenina zčásti rozvaří a tím i zahustí. Na závěr přidejte do polévky trochu octa, nasekaný libeček a nať petržele. Hotovou polévku zjemněte smetanou. Můžete také část dýně i cukety krátce opéci a vložit do polévky na konec na ozdobení. Polévku lze podávat jak teplou, tak i studenou.
Blatenská rybí polévka

Suroviny:
Jihočeské máslo 50 g, odřezky z ryb 500 g, hrách 150 g, kořenová zelenina 250 g, pórek 80 g, cibule 60 g, smetana 100 ml, sůl, provensálské koření, kmín drcený
Postup:
Den předem namočte hrách, nechte ho nabobtnat a následující den hrách vařte v rybím vývaru nebo v čisté vodě, přidejte k němu trochu provensálského koření. Z větší části zeleniny, pórku, cibule a odřezků rybího masa (popřípadě i vnitřností) uvařte silný vývar. Už při vaření vše ochuťte provensálským kořením, drceným kmínem a solí. Uvařené maso po vychladnutí pečlivě oberte, zeleninu s uvařeným hrachem důkladně rozmixujte. Hrách a zelenina tak vlastně zahustí polévku. Nakonec vše zjemněte trochou smetany. Zbývající syrovou zeleninu nakrájejte nebo nastrouhejte na jemné nudličky a ty krátce poduste na másle a před podáváním vložte do polévky.
Šumavská zelnice

Suroviny:
500 g kysaného zelí, 100 g cibule, 40 g sušených hub, 120 g slaniny, 60 g sádla, 250 g brambor, 60 g ovesných vloček, 100 ml smetany, sůl, drcený kmín, majoránka
Postup:
Sušené houby dopředu namočte a až změknou, pokrájejte je a krátce povařte s kmínem a solí. V hrnci osmahněte na sádle větší část cibule a slaniny, zalijte odvarem z hub a přidejte na kostky krájené brambory. Když jsou brambory zpola vařené, přidejte kysané zelí, pokud bude příliš kyselé, propláchněte jej. Případně dolijte trochu vody a zvolna vařte do měkka. Na závěr přidejte předem vařené houby, trochu ovesných vloček pro zahoustnutí polévky, asi pět minut povařte, pak přidejte smetanu a nechte pod poklicí dojít bez varu asi deset minut. Přitom si opečte zbylou část cibule a slaniny. Touto směsí a pomnutou majoránkou nakonec polévku přizdobte a provoňte.
Jarní špenátová polévka

Suroviny:
500 ml podmáslí, 150 g brynzy, 150 g špenátových listů, 50 g přepuštěného másla nebo oleje, dva
stroužky česneku, sůl, 150 g těstovin
Postup:
Špenátové listy propláchněte studenou a poté spařte vroucí vodou. Posekejte je a duste krátce
na tuku. Přidejte prolisovaný česnek a rozmělněnou brynzu, trochu osolte, poduste a zalijte podmáslím.
Přiveďte k varu a pak nechte chvilku dojít pod pokličkou. Do polévky uvařte v osolené
vodě libovolné těstoviny. Namísto podmáslí můžete použít smetanový zákys s mlékem a jiné
kysané mléčné výrobky. Vydatnost polévky zvýší uvařené nebo zakvedlané vejce.
Cibuločesnečka se sýrovým toastem

Suroviny:
250 g cibule, 70 g česneku, 70 g pórku, 60 g sádla nebo oleje, 120 g sýru niva, 100 g veky nebobagety, 30 g másla, 600 ml vývaru, sůl, drcený pepř, drcený či mletý kmín
Postup:
Na hrubší kusy pokrájenou cibuli nejprve zprudka opékejte na tuku. Když se cibule počne opékat přidejte česnek krájený na plátky a vzápětí přidejte pokrájený pórek a pak zalijte horkým vývarem, přidejte koření a nechte dvě nebo tři minuty povařit. Veku nebo bagetu nakrájejte, potřetemáslem a poklaďte plátky plísňového sýra a rozpečte je v troubě nebo pod grilem. Polévku připravujtetěsně před konzumací a podávejte ji se sýrovými bagetkami a posekanou petrželovou natí.
Ovesná praženka

Suroviny:
Sádlo 70 g, ovesné vločky 120 g, pórek 100 g, kořenová zelenina 150 g, sůl, drcený kmín, majoránka
Postup:
V pánvi či rendlíku nasucho opražte nejprve ovesné vločky s trochou drceného kmínu – tak dlouho, až zavoní a ztratí moučnou, syrovou chuť. Vločky zalijte vodou či vývarem, přidejte sůl, světlejší část pokrájeného pórku a zvolna polévku vařte asi deset minut. Během té doby si na pánvi v sádle opečte zeleninu, pečte ji pozvolna, aby trochu změkla, a nakonec ji vmíchejte do polévky, jen převařte, přivoňte majoránkou a neste na stůl. Samozřejmě, že je možné do polévky přidat i jiné druhy zeleniny, cuketu, brokolici a podobně. Důležité je nerozvařit zeleninu v polévce.
Cizrnová polévka s dýní Hokkaido

Suroviny:
200 g cizrny, 150 ml smetany, sůl, provensálské koření, 40 g česneku, 80 g cibule, jemné ovesné vločky (pomleté), 50 ml oleje, sůl, 150 g dýně Hokkaido, libeček
Postup:
Cizrnu den dopředu namočte. Následně namáčecí vodu slijte a cizrnu vařte spolu s provensálským kořením v čisté vodě do měkka. Na oleji osmahněte cibulku do zlatova, přidejte prolisovaný česnek, krátce ho osmahněte a pak vše přidejte k vařené cizrně, osolte a ručním mixérem rozmixujte do hladka. Polévku zjemněte smetanou a přivoňte jemně nasekaným libečkem. Dýni Hokkaido umyjte, zbavte jader a dužinu včetně slupky nakrájejte na stejnoměrné řezy. Na troše oleje dýni krátce pečte v troubě nebo na pánvi a ještě teplou vkládejte do polévky.
Nudličková zeleninová polévka

Suroviny:
Vlasové nudle Extra 200 g, Jihočeské máslo 40 g, brokolice 100 g, cibule 50 g, dýně Hokkaidó 100 g, cuketa 100 g, mrkev 100 g, sůl, muškátový květ, petrželová nať
Postup:
Z brokolice, dýně, mrkve a cukety si vykrájejte nejdříve drobné kousky, plátky, nudličky a podobně, které použijete jako okrasnou vložku do hotové polévky. Zbylou zeleninu nakrájejte na plátky a dejte vařit do osolené vody po dobu asi dvaceti minut. Vývar vařte zvolna. Nakonec zeleninu sceďte a do čistého vývaru zavařte Zátkovy vaječné nudle. Zvlášť na pánvi nebo rendlíku zpěňte na másle připravenou zeleninu se špetkou muškátového květu a nakonec ji na krátkou dobu vložte do polévky povařit. Zelenina by měla být v polévce na skousnutí pevná, ne rozvařená ani syrová. Polévku doplňte sekanou petrželkou nebo pažitkou.