Terno: Český Krumlov po-ne: 7:00-19:00  hod.  

Bruschetta

Pro 4 osoby: příprava 20 minut
 
Suroviny: 
250 g bílé bagety, 400 g čerstvých rajčat, 70 g cibule, 60 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, snítka bazalky, sůl, pepř, vinný ocet 

Postup: 
Ve Španělsku je velmi oblíbený chléb potřený směsí rajčat, česneku a olivového oleje. Italové opečenému chlebu s kousky rajčat, česnekem a bazalkou říkají bruschetta (brusketa). Jemně nakrájenou cibuli nejprve osolte, poté vložte do oleje a občas vše promíchejte. Mezitím si na suché pánvi, na grilu nebo v opékači opečte nasucho silnější plátky bagety nebo bílého chleba. Rajčata nakrájejte na menší kousky a cibuli doplňte prolisovaným nebo nastrouhaným česnekem, ochuťte trochou čerstvě pomletého pepře a octem. Potom přidejte rajčata a tuto směs rozdělte na opečené plátky pečiva. Doplňte posekanými lístky bazalky a neste na stůl. 
Někdy se tento osvěžující chlebíček doplňuje sýrem – nejčastěji parmazánem či mozzarellou, ale také se spolu s cibulí šlehají v oleji pokrájené sardelky či kapary. 
V Itálii se bruschetta podává nejčastěji jako předkrm nebo coby malé pohoštění.