Terno: Český Krumlov po-ne: 7:00-19:00  hod.  

Panna cotta

Pro 8 osob: příprava 10 minut + ztuhnutí 

Suroviny: 
1 litr 33% smetany, 15 g plátkové želatiny, 100 g třtinového cukru, 100 ml mléka, zlomek vanilkového lusku 

Postup: 
Jednoduchá a vždy velmi efektní sladkost pro malé i velké. Záleží jen na vás, jaké ovoce a doplňky ke ztužené smetaně zvolíte. 
Do misky s ledovou vodou po jednom kusu vložte plátkovou želatinu a nechte ji změknout. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte cukr a vyškrábněte do něho droboučká semínka z vnitřku vanilkového lusku. Vše zahřejte, aby se cukr rozpustil a pak přilijte smetanu. I tu nechte lehce zahřát. Není třeba ji vařit, jak popisují některé recepty. Do teplé smetany dejte namočenou želatinu, ze které nejprve vytlačte nadbytečnou vodu. Během chvilky se želatina rozpustí a vy už jen smetanu rozdělte do připravených mističek, kalíšků nebo formiček. Ty nechte v lednici pozvolna ztužit zakryté potravinářskou fólií, ideálně do druhého dne. 
Čerstvé ovoce, karamelová omáčka, ovocné omáčky, ale i med, máta, čokoládové variace nebo i pražené mandle této lahůdce prostě sluší.