Terno: Český Krumlov po-ne: 7:00-19:00  hod.  

Penne s petrželovým pestem

Pro 4 osoby: příprava 30 minut 

Suroviny: 
350 g suchých těstovin, 100 ml olivového oleje, 80 g petrželové nati, snítka libečku, 20 g česneku, 50 g másla, 100 g parmazánu, sůl, ostrá chilli omáčka 

Postup: 
V oblasti Barcelony nazývají v oleji rozmixovanou petrželovou nať s trochou soli a česneku „salsa catalana“ a přidávají ji doslova na všechny pokrmy. Skvěle totiž přichutí pečenou zeleninu, maso i luštěniny, brambory i oblíbené těstoviny.
 Těstoviny dejte vařit do vroucí, dostatečně slané vody a vařte je za občasného promíchání doměkka. Přeceďte je, nechte okapat a pak vložte do mísy, omastěte je máslem a nechte přikryté v teple. 
Do mixéru dejte olej, očištěnou a trochu pokrájenou petrželovou nať a libeček, na plátky nakrájený česnek a dvě špetky soli. Vše důkladně rozmixujte, až vznikne zelenavý olej výrazné vůně a chuti. Tímto bylinkovým pestem pak na talíři polijte těstoviny, zasypejte strouhaným sýrem a případně pokapejte trochou chilli omáčky. Věřte, že tento velmi jednoduchý způsob je při dostatku sýru velmi chutný. 
Můžete podobně udělat pesto bazalkové, majoránkové a další.