Terno: Český Krumlov po-ne: 7:00-19:00  hod.  

Piemontské noky

Pro 4 osoby: příprava 60 minut

Suroviny: 
Na noky: 500 g vařených brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce škrobu, petrželová a celerová nať, 50 ml olivového oleje, 20 g česneku, sůl 
Na omáčku: 150 ml smetany, 150 g vařené červené řepy, 100 g strouhaného sýru, 50 g křenu, sůl, petrželová nať 

Postup: 
Noky z lehkého bramborového těsta jsou rychlé a zároveň i skvělé a snadno je kombinujete s různými doplňky. Oblíbené „gnocchi“ mohou mít i bylinkové variace. 
Vždy připravujte jen menší dávku těsta. V tomto případě si suroviny rozdělte na dvě stejné části. Vařené brambory nastrouhejte najemno, vytvořte z nich hnízdečko a do něho klepněte vejce, přidejte lžíci škrobu a polovinu petrželové a celerové nati rozmixované v oleji spolu se solí a česnekem. Díky tomu bude těsto se zelenými kousíčky a příjemně ochucené. 
Vše rychle promíchejte a zasypte částí mouky. Nejlepší je pracovat na vále a vše prořezávat plastovou kartou. Následně těsto zpracujte rukama, stále ho posypávejte trochou mouky, aby se nelepilo a vypracujte z něho stejně silné válečky. Ty nařežte na stejně velké kousky. Do každého udělejte prstem důlek a hned je dejte vařit do vroucí, osolené vody. Vařte tak tři minuty poté až vyplavou na povrch. Vařené dejte na chvilku do studené vody, pak je sceďte a nechte na teple. 
Omáčku připravte ze smetany, nastrouhané nebo pokrájené červené řepy a nastrouhaného křenu a sýru pouze tím, že vše svaříte dohromady a podle potřeby dosolíte.