Piemontské noky

46f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 60 minut

 

Na noky: 500 g vařených
brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce,
2 lžíce škrobu, petrželová a celerová
nať, 50 ml olivového oleje, 20 g česneku, sůl 

Na omáčku: 150 ml smetany, 150 g vařené
červené řepy, 100 g strouhaného sýru, 50 g
křenu, sůl, petrželová nať 

Postup přípravy

 

Noky z lehkého bramborového těsta jsou rychlé a zároveň i skvělé a snadno je kombinujete
s různými doplňky. Oblíbené „gnocchi“ mohou mít i bylinkové variace. 

Vždy připravujte jen menší dávku těsta. V tomto případě si suroviny rozdělte na dvě stejné
části. Vařené brambory nastrouhejte najemno, vytvořte z nich hnízdečko a do něho klepněte
vejce, přidejte lžíci škrobu a polovinu petrželové a celerové nati rozmixované v oleji spolu
se solí a česnekem. Díky tomu bude těsto se zelenými kousíčky a příjemně ochucené. 

Vše rychle promíchejte a zasypte částí mouky. Nejlepší je pracovat na vále a vše prořezávat
plastovou kartou. Následně těsto zpracujte rukama, stále ho posypávejte trochou mouky,
aby se nelepilo a vypracujte z něho stejně silné válečky. Ty nařežte na stejně velké kousky.
Do každého udělejte prstem důlek a hned je dejte vařit do vroucí, osolené vody. Vařte tak tři
minuty poté až vyplavou na povrch. Vařené dejte na chvilku do studené vody, pak je sceďte
a nechte na teple. 

Omáčku připravte ze smetany, nastrouhané nebo pokrájené červené řepy a nastrouhaného
křenu a sýru pouze tím, že vše svaříte dohromady a podle potřeby dosolíte.