Terno: Český Krumlov po-ne: 7:00-19:00  hod.  

Rybí salát s kroupami

Na 600 g salátu: příprava 90 minut 

Suroviny: 
150 g suchých krupek, 100 g sterilované zeleniny, 150 g kyselých sleďů, 70 g cibule, 50 ml olivového oleje, sůl, ocet, pepř 

Postup: 
V oblasti Toskánska, ale i jinde, jsou velmi populární saláty, jejichž základní součástí jsou vařené kroupy. Najdete je v salátech s uzeninami, houbami, zeleninou, ale velmi často s rybami či dary moře. 
Kroupy střední velikosti nejprve namočte, poté osolte a vařte doměkka. Ideální je, aby se voda při vaření do krupek zcela nasákla. Po uvaření kroupy vychlaďte a trochu zalijte nálevem z nakládané zeleniny. Nejčastěji se používají sterilované okurky a papriky, ale můžete salát doplnit i jinými druhy sladkokyselé zeleniny. 
Cibuli nakrájejte nadrobno, osolte a zalijte olejem. Potom ji opakovaně promíchejte, aby pustila šťávu a změkla. Pak do ní vmíchejte drobně pokrájenou zeleninu a na kousky krájenou rybu. Základ salátu ochuťte solí, pepřem a octem (případně i trochu oslaďte) a nakonec vše smíchejte s krupkami. Někdy se chuť kroupových salátů vylepšuje rajčatovým protlakem nebo zjemňuje majonézou. 
Podávejte se slanými tyčkami (grissini) nebo jiným pečivem.