Terno: Český Krumlov po-ne: 7:00-19:00  hod.  

Salát s cibulovou salsou

Pro 4 osoby: příprava 30 minut 

Suroviny: 
250 g červené cibule, 250 ml červeného vína, 100 ml balzamikového octa, sůl, pepř, cukr, 60 ml oleje, 600 g směsi zeleniny na salát (hlávkový salát, rajčata, cuketa, papriky atd.) 

Postup: 
O tom, že cibule je zdravá a v kuchyni nezbytná, asi není třeba polemizovat. Zkuste opečenou cibuli doslova povýšit tím, že z ní připravíte skvělý dresink na libovolný salát. 
V hlubší pánvi rozehřejte olej a na něm zprudka, za stálého míchání, osmahněte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli. Když cibule zavoní a změkne, přilijte červené víno, vše promíchejte a nechte zvolna dusit tak, aby se většina vína odvařila a směs zhoustla. Pak přidejte trochu cukru, sůl a ocet a opět vše vařte do zhoustnutí. 
Tuto směs nechte zchladnout a těsně před podáváním s ní přelijte směs libovolné zeleniny. 
Zkuste cibulovou salsu přiostřit trochou chilli omáčky nebo ji doplnit směsí pepřového koření na steaky. Takto upravená cibule se hodí i do kombinace listového salátu a pomerančů stejně jako ke směsi grilované zeleniny.