Terno: Český Krumlov po-ne: 7:00-19:00  hod.  

Vánoční panettone

Na kilogram těsta: příprava 3 hodiny 

Suroviny: 
500 g hladké mouky, 100 ml smetany, 120 g cukru, 80 g másla, 5 žloutků, 50 g kandované pomerančové kůry, 80 g rozinek, 40 g droždí, 10 g soli 

Postup: 
Italský vánoční chléb je podobný naší klasické vánočce svým složením. Tvarem je to vysoký válec s kloboukem. Jeho struktura je trochu jemnější a lehčí, než jsme zvyklí. 
Smetanu oslaďte polovinou cukru a zahřejte. Rozmíchejte v ní droždí, přidejte trochu mouky a nechte vykynout. V jiné míse šlehejte žloutky s druhou částí cukru do světlé pěny. Pak postupně zašlehejte rozpuštěné máslo a vmíchejte vzešlý smetanový kvásek. Přidejte sůl a postupně zapracujte mouku. Postupujte vždy od řídkého těsta k hustějšímu, ale pozor! Těsto by mělo být oproti našim zvyklostem o poznání řidší. Až nakonec zapracujte do těsta rozinky a předem spařenou, a tudíž změklou, kandovanou pomerančovou kůru. 
K pečení potřebujete vysokou dortovou formu, anebo hrnec s průměrem kolem 20 centimetrů. Ten vymažte tukem a vyložte pečicím papírem až po horní okraj. Do něj pak přeložte těsto a nechte ho pozvolna vykynout k hornímu okraji nádoby. V tu chvíli dejte panettone péct do trouby předehřáté na 170 °C. 
Délka pečení je přibližně 40 minut, ale raději propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu válce. Pokud vyjmete suchou špejli, je vaše dílo hotové. Nechte ho zchladnout a poté cukrujte a krájejte na výšku dlouhé porce.