Vyberte si svoje Terno:
Saláty
Salát Gado-gado

Suroviny:
250 g mrkve, 250 g celeru, 300 g vodnice (bílé ředkve), 60 g rýžového papíru, 60 g směsi ořechů, zelená petržel, mořská sůl, kurkuma, sezamový olej, olej na osmažení rýžového papíru
Postup:
Tento exotický salát připravíte snadno i z našich surovin. Mrkev a celer očistěte a poté spařte vroucí vodou nebo kratičce povařte a nechte okapat. Ředkev očistěte a nakrájejte na stejnoměrné plátky a dejte povařit do vody s kurkumou (nebo kari kořením). Tím ředkev zežloutne. Můžete k obarvení na červeno použít červenou řepu a podobně tvořit. Důležité je ale zeleninu pokapat sezamovým nebo jiným jemným olejem a nechat ji v lednici prochladit. Rýžový papír (rýžové nudle) vložte do rozpáleného oleje a ten se během několika vteřin nafoukne a různě zkroutí. Hned ho vyjměte a odložte na papírovou utěrku. Ořechy nasekejte nahrubo nebo rozsekejte na pastu v mixéru spolu s olejem, trochou octa (nejlépe rýžového) a solí. Na talíř klaďte rýžové křupinky, chladnou zeleninu a vše přelijte ořechovým dresinkem.
Zapečený salát

Suroviny:
150 g rajčat, 150 g salátových okurek, 150 g paprik, 100 g oliv, 50 g sýru s bílou povrchovou plísní (Hermelín), 50 g tvrdého sýru, 50 g balkánského sýru (Feta), sůl, třtinový tmavý cukr, ocet, olivový olej, provensálské koření, pepřové koření
Postup:
Omytou a očištěnou zeleninu nakrájejte na stejnoměrné kousky. Cukr, ocet a sůl krátce svařte, přičemž počítejte se dvěma díly octa a jedním dílem třtinového cukru a trochou soli, přidejte provensálské koření a nechte zchladit. Zeleninu doplňte okapanými olivami a vše přelijte dresinkem a olejem. Vložte do olejem vytřené zapékací misky a na povrch salátu rozložte plátky sýrů. Zapékejte jen krátce, tak aby se salát zahřál a sýry zčásti roztekly.
Uzenářský salát

Suroviny:
Šunkový salám 300 g, červené zelí kysané 500 g, pórek 80 g, zeleninová paprika 80 g, křen 40 g, olej, cukr, ocet, pepř
Postup:
Šunkový salám nakrájejte na tenké nudličky a stejně tak i pórek a papriky. Šťávu z kysaného červeného zelí slijte do misky a přichuťte ji cukrem, octem, případně i solí a důkladně prošlehejte s trochou oleje. Vzniklým dresinkem ochuťte překrájené zelí, přidejte do něho čerstvě nastrouhaný křen a připravené suroviny. Při podávání salát lehce pomelte pepřem. Samozřejmě, že můžete použít i jiné druhy uzenin nebo je i libovolně kombinovat a doplňovat. Vedle kysaného zelí lze využít i zelí sterilované a také kombinovat bílé a červené.
Křupavý salát s mozzarellou

Suroviny:
Polníček, rukola a čekankové puky (celkem asi 300 g), 150 g italské mozzarelly, směs pepřového
koření, olivový olej, vinný ocet, mořská sůl, 200 g toastového chleba (veky), olej na osmažení
chleba
Postup:
Listovou zeleninu dobře opláchněte a nechte okapat v sítu. Z oleje, octa a soli vyšlehejte dresink,
přidejte do něho hrubě mleté nebo drcené pepřové koření. Chleba nakrájejte na stejnoměrné
kousky a opečte ho na troše oleje. Nakonec vložte kuličky mozzarelly do dresinku, přimíchejte
překrájenou čekanku, lístky rukoly a polníčku a těsně před podáváním přidejte opečený chléb.
Tento salát lze pochopitelně doplnit hlávkovým salátem, mladými špenátovými listy, pampeliškovými
puky, řeřichou a dalšími mladými výhonky a lístky.
Salát se sýrovým krémem

Suroviny:
Ledový salát, rukola nebo polníček a další jarní lupení
Na sýrový krém: Madeland tavený 100 g, mražený hrášek 100 g, smetana na vaření 120 ml, sůl, citron
Postup:
Čerstvé jarní lupení je skvělým balzámem pro naše tělo. Namixujte si k salátu speciální sýrový krém. V mixéru nejprve rozsekejte rozmrzlý hrášek, poté přidejte smetanu a sýr, vše případně osolte a mixujte do pěny. Ta vám bude díky sýru držet krásně nadýchanou konzistenci. Salát lehce pokapejte citronovou šťávou a namíchejte do sýrového krému. Vedle taveného Madelandu můžete použít i jiné tavené sýry, třeba i ochucené a podobně. Sýrový krém můžete přidat i jako studenou omáčku k masům, přílohám nebo smaženým hranolkům místo tatarky.
Hlávkový salát s omeletkou

Suroviny:
Celý hlávkový salát, 6 vajec, 30 g strouhanky, 60 ml smetany, sůl, slunečnicová semínka, olej,
hořčice, sůl, ocet, med, pažitka, pepřové koření
Postup:
Hlávkový salát pečlivě omyjte a nechte okapat a poté ho rozdělte na talíře. Doplňte ho omeletkami
upečenými ze směsi vajec, smetany, strouhanky a slunečnicových semínek. Z plnotučné hořčice,
oleje, octa, medu a soli ušlehejte dresink. Tím pak přelijte salát a omeletky a vše doplňte
sekanou pažitkou a směsí pepřového koření. Tento jarní salát můžete doplnit také další listovou
zeleninou, čekankou, polníčkem a podobně.
Naklíčený salát s bulgurem

Suroviny:
300 g směsi naklíčených luštěnin, 200 g bulguru, 250 g nakládaných hub v octě, petrželová nať, sůl, olivový olej, lžíce medu
Postup:
Bulgur je rozdrcená pšenice a stačí ho jen zalít vroucí osolenou vodou, minutu nebo dvě povařita pak nechat pod pokličkou asi deset minut dojít. Mezitím si nakrájejte sterilované houby a včetně nálevu je pak zamíchejte do bulguru, přidejte olej, med a nechte vše zchladnout. Naklíčené luštěniny propláchněte studenou vodou a vmíchejte je do salátu, přidejte nasekanou petrželovou nať a podávejte s rozpečeným pečivem. Samozřejmě, že je možné tvořit různé varianty tohoto salátu i s jinými druhy sterilované zeleniny, doplňovat ho sýrem a podobně.
Pohankové placky s pečeným salátem

Suroviny:
Na placky: 200 g loupané pohanky, 200 g syrových brambor, 60 g cibule, 25 g česneku, 3 vejce, 40 g brambor. škrobu, sůl, drcený kmín, petrželová nať
Na salát: 200 g paprik, 150 g dýně nebo cukety, 70 g cibule, 150 g brokolice, sůl, provensálské byliny, olivový olej, cukr, ocet
Postup:
Do 1/2 litru vroucí osolené a okmínované vody nasypte pohanku, zavařte a nechte pod poklicí asi 15 minut (už bez vaření) pohanku změknout. Na troše sádla osmahněte jemně nakrájenou cibuli, přidejte jemně nastrouhaný celer a také jej trochu opečte. Nakonec krátce opečte s cibulí a celerem i posekaný nebo prolisovaný česnek a petrželovou nať. Tuto směs vmíchejte do spařené pohanky, přidejte nastrouhané brambory, vejce a škrobovou moučku. Ze vzniklé kaše pak pečte na rozpáleném sádle placky. Na salát opečte na rozpáleném oleji krátce papriky, cuketu a cibuli, ke konci přidejte růžičky předem spařené brokolice. Když je salát lehce osmahlý, přisypte trochu cukru, nechte ho rozpustit (zkaramelizovat), směs osolte, přidejte provensálské bylinky a zastříkněte trochou octa. Salát ihned podávejte k připraveným plackám.
Tzatziki

Suroviny:
600 g salátových okurek, 250 ml bílého smetanového jogurtu, 30 g česneku, 50 ml olivového oleje, sůl, směs pepřového koření, chléb, tuk na opečení
Postup:
Bílý jogurt vložte do plátýnka a sítka a nechte v lednici, aby pustil část tekutiny a zhoustnul. Okurky oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Trochu je osolte a nechte pustit šťávu, tu vymačkejte. Do jogurtu pak zašlehejte olivový olej, sůl a prolisovaný česnek a nakonec vmíchejte okurky, případně dosolte a podávejte okořeněné čerstvě pomletým pepřem a opečenými kousky chleba.
Čekankový salát s červenou pšenicí

Suroviny:
4 čekankové puky, 200 g červené pšenice nebo špaldy, 150 ml kysané smetany, 100 g čerstvého sýru (Lučina), šťáva z 1 citronu, 40 g cibule, olivový olej, sůl
Postup:
Pšenici den předem namočte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Následující den ji v mírně osolené vodě zvolna vařte doměkka. Vařenou pšenici sceďte, promíchejte s trochou oleje a nechte vychladnout. Jemně nasekanou cibuli lehce osolte a nechte změknout. Poté přidejte med, olivový olej, citronovou šťávu a vše prošlehejte. Tímto dresinkem ochuťte před podáváním nakrájené listy čekanky. Vařenou pšenici smíchejte se sýrem a smetanou, směs přisolte a podávejte se salátem a opečenými toasty.
Smažené kapustičky

Suroviny:
500 g růžičkové kapusty, 120 g anglické slaniny, 4 vejce, 40 g bramborového škrobu, 40 g hladké mouky, 60 g jemných ovesných, vloček, 70 ml bílého vína, sůl, drcený kmín, mletý zázvor, olej na smažení
Postup:
Z vína, vajec, škrobu, mouky a ovesných vloček vyšlehejte stejnorodé těstíčko, osolte ho, okořeňte a nechte asi 20 minut v lednici odležet. Čerstvou růžičkovou kapustu očistěte, opláchněte a spařte vroucí vodou. Ve vodě kapustičky nechte ponořené přibližně 10 minut, případně je můžete vařit 5 minut v páře. Pokud použijete mraženou kapustu, nechte ji předem zvolna rozmrznout. Každou kapustičku nařízněte tak, aby ji pohromadě držela část, kterou růžička přirůstá ke stvolu. Do zářezu vložte přiměřeně veliký plátek slaniny a vše spíchněte bambusovým napichovátkem nebo párátkem. Takto připravené kapustičky pak máčejte v těstíčku a smažte je zvolna v rozpáleném oleji. Případně je nechte po usmažení ještě v troubě zapnuté na 90 stupňů zvolna dojít, aby uvnitř změkly. Smažené kapustičky jsou vhodné jako zajímavá příloha k pokrmům i jako malé pohoštění namísto chuťovek.
Anglický salát z červené řepy

Suroviny:
Dvě větší nebo čtyři menší červené řepy, mořská sůl s bylinkami, trochu majonézy nebo kysané smetany, směs koření na grilovanou zeleninu, olivový olej
Postup:
Červenou řepu důkladně očistěte a omyjte a dejte zvolna vařit do mírně osolené vody. Podle velikosti se vaří 30–50 minut. Že je řepa uvařená se pozná zpravidla podle toho, že jí lze snadno odloupnout slupku. Vařenou řepu nechte okapat a pak nejlépe v chirurgických rukavicích na podložce pokryté potravinovou fólií řepu oloupejte. Nakrájejte ji na stejnoměrné řezy a ještě teplou vložte na talíř, ochuťte bylinkovou solí, směsí koření a majonézou nebo kysanou smetanou, pokapejte olejem a podávejte s čerstvým pečivem. Věřte, že je to velmi zdravá a velmi chutná večeře.
Salát z pečených paprik

Suroviny:
500 g červených paprik, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, vinný ocet, olivový olej, směs pepřů, 100 g prorostlé slaniny či klobásky, 200 g kuřecích prsíček
Syrové papriky v běžných salátech bývají tvrdé a bez valné chuti. Teprve když se opečou, získají unikátní nasládlou chuť a silně zavoní.
Postup:
V troubě nebo přímo nad grilem nejprve papriky krátce a intenzivně opečte. Vůbec nevadí, když jim naskákají pečením puchýře a slupka třeba i trochu zčerná. Opečené pak nechte na několik minut zapařit v uzavřeném mikroténovém sáčku. Pak totiž půjdou dobře oloupat. Následně je odjádřete a očistěte a potom nakrájejte na libovolné kousky. Do misky vložte jemně pokrájenou cibuli, několik plátků česneku, vinný ocet, olej, sůl a vše důkladně promíchejte nebo ušlehejte. Touto zálivkou pak ochuťte papriky a dále je doplňte rozpečenou slaninou nebo kousky klobásky a pomelte směsí pepřového koření. Jako zvláštní doplněk připravte malé špízy s kuřecím masem upečeným na grilu. Podávejte s chlebem nebo jiným pečivem.
Gazpacho

Suroviny:
200 g rajčat, 200 g paprik, 200 g salátové okurky, 70 g cibule, 30 g česneku, 80 ml olivového oleje,ocet balsamiko, sůl, drcený pepř, tymián, dobromysl, veka nebo bílé pečivo, máslo nebo olejna opečení pečiva
Postup:
Slupku rajčat jemně nařízněte do křížku, dejte je do hrnce s vroucí vodou a po chvíli vyjměte a zchlaďte. Poté je oloupejte, rozkrojte a odjádřete. Nakrájejte je na kousky a stejně tak i oloupanou větší část okurky. Přidejte drobně nasekanou cibuli, na plátky krájený česnek a většinu papriky. Vše vložte do mixéru, přidejte ocet, sůl a olej a důkladně vše rozmixujte na řídkou kaši. Případně vše zřeďte zeleninovým vývarem, rajčatovou šťávou nebo i smetanou. Do základu polévky pak vmíchejte nadrobenou bílou veku a nechte vše v lednici prochladit. Zbylou veku nakrájejte a opečte, posekejte bylinky a zbylou okurku nakrájejte na plátky a papriky na droboučké kostičky. Před podáváním vmíchejte do polévky bylinky, čerstvě mletý či drcený pepř a zdobte ji okurkou, paprikami a podávejte s opečeným pečivem.